Τόπος

Το συνέδριο ΑΘΗΝΑ 2012 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχειακό Μέγαρο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού (Περικλέους 55, ΤΚ 15 562).

 

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού με έδρα τον Χολαργό δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από την συνένωση των πρώην Δήμων Παπάγου και Χολαργού, βάσει του νόμου 3852/7-7-2010 «Καλλικράτης». Η έκταση του νέου Δήμου είναι 8.63 τ. χλμ και ο πληθυσμός του 45.850 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011.

Πρωην Δήμος Παπάγου
Ο Δήμος Παπάγου αρχικά συστήθηκε ως οικισμός (29-8-1950) του Δήμου Χολαργού για τη στέγαση των αξιωματικών. Το 1965 αναγνωρίσθηκε ως Κοινότητα και τέλος το 1982 μετατράπηκε σε Δήμο. Υπάγεται διοικητικά στη Νομαρχία Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο οικισμός Παπάγου ήταν δημιούργημα του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Ο ΑΟΟΑ συνεστήθη στις 29 Αυγούστου 1950 με τον Α.Ν. 1563/50 (ΦΕΚ 254Α) από την τότε Κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου, για τη στέγαση των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν η εποχή που η οικονομία της χώρας μας είχε καταστραφεί από την Κατοχή και τους αγώνες της δεκαετίας του ’40 και υπήρχε άμεση ανάγκη στέγασης των οικογενειών των Αξιωματικών, οι οποίες είχαν πληγεί παντοιοτρόπως μέχρι το 1949.

Πρώην Δήμος Χολαργού
Στην αρχαιότητα ο δήμος αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του αττικού Δήμου Φλύας. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τον εποικισμό της περιοχής από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά εντοπίζονται στους πρόποδες του Υμηττού, ενώ επόμενα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής κατά τους Κλασικούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Πολλά ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Ενδείξεις ζωής υπάρχουν και από τα Ρωμαϊκά, τα Βυζαντινά και τα Μεταβυζαντινά χρόνια, ενώ κατά την Τουρκοκρατία η γη του Χολαργού παραμένει έρημη.
Το 1926 σε μία πρωτεύουσα που οικοδομείται από τα ερείπιά της, αναζητείται έκταση προς δόμηση από το συνεταιρισμό “Εταιρία Αγροπόλεων”. Η περιοχή του σημερινού Χολαργού αποφασίζεται να δομηθεί, ενώ υπάγεται ακόμα στη διοικητική περιφέρεια της κοινότητος Χαλανδραίων. Το 1930 αποσπάται από το Χαλάνδρι και ανακηρύσσεται αυτόνομη κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.dpapxol.gov.gr/portal/page/portal/dpapxol